WordPress VS Django CMS

De meeste ondernemers zijn wel eens op een punt gekomen waar ze aan een (nieuwe) website toe waren. Veel mensen kiezen voor een WordPress website, maar is dat wel de beste optie? Zijn er alternatieven die net zo goed zijn, of misschien zelfs beter werken? 

Op de vraag of er een systeem beter werkt dan WordPress is geen zinnig antwoord mogelijk, aangezien iedereen andere wensen en behoeften heeft. Maar een goed alternatief is er zeker, namelijk het Django CMS! 

Ik wil een Django website

zondag 5 maart 2023

WordPress websites 

Voordat we het over Django gaan hebben, is het tijd voor een korte samenvatting van WordPress. Het is namelijk een zeer bekend systeem waar maar liefst 40%(!) van alle websites ter wereld gebruik van maakt. Je mag dus gerust zeggen dat WordPress een grote speler is op dit gebied. 

Met WordPress is het zelfs voor onervaren mensen mogelijk om een simpele website te maken. Kennis van programmeertalen als HTML, CSS en PHP is over het algemeen niet nodig. Door middel van de veelal gratis thema’s en plug-ins kan je zelfs binnen enkele minuten een leuke website in elkaar klikken. De instapdrempel is dus relatief laag, het is goedkoop en enige programmeerkennis is niet vereist. Klinkt goed toch?

Deze grote organisaties maken gebruik van een WordPress website: 

  • The Walt Disney Company
  • Sony Music
  • The Obama Foundation
  • Het Witte Huis
  • Toyota Brazilië

De nadelen van Wordpress

Toch kleven er ook nadelen aan dit systeem. Ten eerste is WordPress relatief langzaam, omdat je veel losse plug-ins nodig hebt om een paar functionaliteiten op je website te realiseren. De plug-ins zijn kwalitatief gezien niet altijd even goed, waardoor je site zeer langzaam kan worden. Daarnaast kan iedereen naar hartenlust een zelfgemaakte plug-in uploaden. WordPress controleert deze wel handmatig, maar toch zit er een groot verschil in kwaliteit tussen de plug-ins.

Ook zijn er veel plug-ins die gebruikers qua mogelijkheden niet volledig benutten, maar die de website wel verder vertragen. Meer plug-ins hebben betekent ook dat er meer mogelijkheden zijn voor cybercriminelen om de website te hacken. Er zijn in het verleden meerdere situaties geweest waarin plug-ins een ernstig beveiligingslek vormden. Een boete voor het overtreden van de AVG-privacywet is daarom helaas een mogelijkheid als er sprake is van een lek.

 

 

Django CMS 

Dit CMS (Content Management System) is gebaseerd op het Django framework, dat in de programmeertaal Python is geschreven. Deze code is volgens velen makkelijker en krachtiger dan de programmeertaal PHP, waar WordPress gebruik van maakt. 

Met Django kan je zowel aan de voor- als achterkant de website bewerken door middel van het klikken en slepen van ‘blokken’. Er zijn, in tegenstelling tot WordPress, maar enkele plug-ins beschikbaar. De plug-ins worden ontwikkeld door de makers van het CMS, namelijk het Zwitserse Divio AG. De plug-ins zijn daarom altijd kwalitatief goed, betrouwbaar én veilig. 

Hoe zit het met veiligheid?

Nu we het toch over veiligheid hebben… Django is een hartstikke veilig systeem! Sterker nog, het is een van de belangrijkste argumenten om het systeem te gebruiken. Continue verbetering van de veiligheid is dan ook van hun speerpunten. Als je veel persoonsgegevens verwerkt is Django daarom een serieuze optie.

Zoekmachineoptimalisatie

Django heeft uiteraard nog meer handige features. Zo zit er standaard de mogelijkheid in om de website meertalig te maken. Op het gebied van zoekmachineoptimalisatie (SEO) zijn er voldoende mogelijkheden voor optimalisatie. Uiteraard kan je de metateksten invoeren en kan je zoekresultatensnippets van bijvoorbeeld Facebook integreren. Omdat de code zo “schoon” is kan je met een Django mooiere resultaten in Google behalen. We horen soms zelfs van klanten dat ze nog nooit zo hoog in Google hebben gestaan!

De nadelen van Django

Zijn er ook nadelen? Uiteraard! Elk systeem heeft z’n eigen voor- en nadelen. Het programmeren in Django CMS heeft programmeerkennis nodig. Het is daarom niet echt geschikt voor beginners. De paginabouwer is wél geschikt voor beginners, maar beperkter dan WordPress paginabouwers als Elementor.

Deze grote organisaties maken gebruik van een Django CMS website: L’ Oreal, Bonduelle, Prezi, NASA, National Geographic 

 

 

De verschillen tussen WordPress en Django CMS 

Het voornaamste verschil tussen de systemen is gebruikersgemak. Vrijwel iedereen kan een website maken in WordPress. Een website maken in Django is moeilijker en daarom zeker niet geschikt voor iedereen. Ook zijn er veel meer wordpress developers dan Django developers. Het laten maken van een Django CMS website zal daarom meer geld kosten dan een WordPress website. 

Wat je inlevert aan gebruikersgemak, krijg je terug in kwaliteit. Django CMS is kwalitatief gezien beter dan WordPress. Ook is het een stuk veiliger. Het achteraf aanpassen van de website is relatief eenvoudig door het klik en sleep systeem met kant-en-klare blokken.

 

 

Wat past bij mij? 

Zoals eerder benoemd werd is het niet mogelijk om te zeggen dat het ene systeem per definitie beter is dan het andere systeem. Elk systeem heeft namelijk z’n eigen voor- en nadelen. 

Heb je een laag budget, of wil je zelf veel controle hebben over de website? Dan is WordPress prima. Je kan eventueel zelf de website maken en naar hartenlust aanpassen. Ook het vinden van een WordPress ontwikkelaar is zeer eenvoudig, aangezien ze er in overvloed zijn. 

Wil je een professioneel uitziende site, die je eenvoudig zelf bewerkt? Of verwerk je regelmatig persoonsgegevens? Overweeg dan om Django CMS te gebruiken! Het systeem is veiliger en perfect geschikt voor dienstverlenende bedrijven.

Download ons kosteloze whitepaper

Twijfel je nog? Download dan het gratis whitepaper! In dit paper gaan we dieper in de materie, zodat je een weloverwogen keuze kan maken.

Download whitepaper

Geschreven door