Dit is waarom je als werkgever absoluut het salaris moet vermelden in je vacature

Het vermelden van een salaris bij een vacature kan lastig zijn. Sommige werkgevers laten het dan ook maar, want waarom zou je jezelf in het been schieten door al een prijs te noemen? Dat legt de onderhandelingsmogelijkheden toch bij voorbaat al compleet plat?

Toch is het een onderdeel dat in vacatures absoluut niet meer mag missen. Anno 2023 heeft een werkzoekende meestal ruime keus uit vacatures. Je moet je voorstellen dat zo’n kandidaat op zijn of haar laptop zoekt naar wat het beste voldoet aan de verwachtingen, een reeks tabbladen open heeft staan en daar eerst eens rustig een eerste grove selectie uit gaat maken.

Gezien veel andere werkgevers inmiddels weten dat een salaris noemen veel beter is dan geen salaris noemen, is de kans groot dat jouw vacature als eerste afvalt. “Dat zal wel minder verdienen dan die andere vacatures, anders was het salaris wel genoemd”…

Nog niet overtuigd? Lees hier verder waarom het loon vermelden belangrijk is én hoe je dat het beste aanpakt.

woensdag 12 juli 2023

Meer sollicitanten op Indeed

Het opgeven van een salaris optioneel, echter blijkt dat sollicitanten de voorkeur geven aan vacatures waarin dit gegeven wordt vermeld. 

Je kunt er dus voor kiezen om geen salaris in te stellen bij de vacature. Maar Indeed kan er dan voor kiezen om een gemiddeld dagsalaris (gebaseerd op andere salarissen) te tonen. Dit wil je niet, want dat is vaak of lager of hoger dan jouw salarisaanbieding. Zonde natuurlijk als dat verschil er voor zorgt dat jouw potentiële werknemer niet eens op jouw vacature klikt!

Het geeft een veel concreter beeld van de functie

Met de huidige arbeidsmarkt heeft de werkzoekende het vaak voor het kiezen. Voor de sollicitant zijn er vaak meerdere vacatures die qua kwalificaties passend zijn. De vacatures die concreet een salaris vermelden, zijn dan aantrekkelijker omdat ze een goed beeld geven van de gevraagde kwalificaties in combinatie met het te verdienen salaris.

Concurrentievoordeel en transparantie 

Het vermelden van een aantrekkelijk salaris in de vacature kan jouw organisatie een concurrentievoordeel geven. Het kan potentiële kandidaten aantrekken die op zoek zijn naar een functie met een marktconform of bovengemiddeld salaris. Dit helpt ook bij het opbouwen van een positieve reputatie als werkgever en versterkt de employer branding. Kandidaten zullen de organisatie zien als een transparante en eerlijke werkgever die waarde hecht aan het bieden van een interessant salarispakket.

En als het salaris dan minder of niet zo aantrekkelijk is? Het uitdragen van transparantie werkt op meerdere manieren in het voordeel en kan de sollicitant zelfs over de streep trekken om voor jouw vacature te gaan in plaats van de vacature die helemaal geen salaris vermeld.

Soepeler sollicitatieproces

Over het geheel genomen vergemakkelijkt het vermelden van het salaris in een vacature een soepeler sollicitatieproces en trekt passende kandidaten aan. Tijdens de sollicitatie procedure zal er minder onderhandelt hoeven worden en de sollicitant weet wat hij kan verwachten.

Groeimogelijkheden

Tevens geeft het noemen van een salaris range ook een beeld van de mogelijke groei in loon wanneer er meer vaardigheden worden opgedaan. De mogelijkheden om te groeien zijn voor veel kandidaten belangrijke criteria om een vacature op te selecteren. Een salaris range vermelden draagt dus bij aan inzicht in de ontwikkelkansen van de baan. 

Tijdsbesparing

Het vermelden van het salaris stelt potentiële kandidaten in staat om snel te bepalen of de functie financieel aantrekkelijk voor hen is. Hierdoor kunnen ze kostbare tijd besparen bij het sollicitatieproces door alleen te solliciteren naar functies die binnen hun salarisverwachtingen vallen. Zodoende wordt er kostbare tijd en moeite bespaart die anders zou worden besteed aan het screenen van sollicitaties van kandidaten die niet binnen het gewenste salarisbereik vallen. Een besparing van tijd dus, zowel voor kandidaat als werkgevers. 

Dus waarom vermeld je een salaris op de vacature? En hòe doe je dat?

Redenen om een salaris op je vacature te vermelden zijn dus het uitstralen van transparantie als werkgever, geschikte kandidaten aan te trekken, besparing van tijd en moeite voor zowel sollicitanten als werkgevers, motivatie van kandidaten, vergroting van interesse in de functie en niet te vergeten concurrentievoordeel op de arbeidsmarkt waar kandidaten het voor het kiezen hebben. Genoeg reden om toch eens goed na te denken over welke prijs je erbij gaat zetten.

Hoe vermeld ik het salaris op een vacature?

Vermeld niet een exact bedrag of schatting, maar besteed tijd aan het bedenken van een realistisch salarisbereik. De tijd die je hierin steekt, verdien je dus onder andere terug in het vlottere sollicitatieproces.

Bedenk daarbij goed waar de range vanaf gaat hangen: Waar moet een kandidaat over beschikken om hoger te krijgen? Daarnaast straalt het salarisbereik dus uit wat er te halen valt als er bepaalde skills verworven worden. Allemaal redenen om eerst eens goed te overpeinzen wat een reëel salarisbereik is. Tijd en moeite die je als het goed is terug gaat winnen op de sollicitatieprocedure!

Hulp nodig met jouw arbeidsmarktcommunicatie?

De juiste vacaturetekst is een hele kunst. Wat werkt en wat werkt niet? Wat maakt nou dat de juiste sollicitanten solliciteren zodat jij als werkgever jezelf niet opzadelt met het eindeloos selecteren van de juiste kandidaat? Hoe krijg je überhaupt respons?

Onze marketeers schrijven de beste vacatureteksten en laten jouw organisatie er tussenuit blinken. We weten welke vacatureplatformen het meeste opleveren.

Meer weten over arbeidscommunicatie